Predstavljamo Vam izbor zelenjavnih sadik iz lastne vzgoje (90+). Izbira sort se tekom sezon lahko spreminja. Fotografije so simbolične.

ARTIČOKA (Cynara scolymus)

Opis: Artičoka je večletna vrtnina, ki zraste 120 cm visoko in je hkrati uporabna ter dekorativna rastlina. Vrhnja stran listov je temno zelena, spodnja siva, stebla pa so grobe teksture. Najbolj uporabno je okusno omesenelo socvetje, ki zacveti modro vijolično v juliju in je pogosto uporabljeno v kulinariki. Sveže artičoke lahko dodamo k solatam, omakam, juham ali pa jih zraven različnih mesnih jedi pripravimo na žaru. Vsebuje veliko antioksidantov ter malo kalorij in maščob. Dokazano zdravilno učinkuje tudi pri jetrnih in želodčnih težavah.

BLITVA/ŠPINAČA

Mangold

Opis: Temno zeleni, nagubani listi z belimi rebri in mesnatim belim pecljem. Uživamo celo leto, uporabljamo za priloge, juhe, smoothije.

Špinača (Spinacea oleracea L.)

Opis:  Veliki, temno zeleni listi, ki obogatijo jedilnik zgodaj spomladi in jeseni. Hitro rastoča sorta  z veliko C vitamina in železa.

Malabarska špinača (Basella rubra)

Opis:  Plazeča špinača, pri kateri se dolgi poganjki ovijajo okoli nastavljene opore. Rastlina izhaja iz Indije, uporabljamo pa lahko tako mesnate liste, kot cvetove in mlade poganjke. Okus osveži solate in popestri enolončnice. Pri nas je enoletnica.

Jagodna špinača (Chenopodium capitatum)

BROKOLI

Brokoli (Brassica oleracea var. Plenck)

Opis: Primeren za pridelavo od spomladi do jeseni, glavna roža je izredno obilna, kasneje nastavlja tudi stranske rože, socvetje dozori v 80 dneh.

BUČE/BUČKE

BUČE MUŠKATNE (Cucurbita moschata)

Opis: Velike, rebraste, ploščato okrogle buče z oranžnim in  okusnim mesom za pripravo jedi. Možno skladiščenje, kjer se plodovi še dodatno obarvajo. Buča tehta 5 – 25 kg.

BUČE HOKKAIDO  (Cucurbita maxima L.)

Opis: Oranžne buče, hruškaste oblike. Rdečkasto meso je odlično za različne zelenjavne jedi, juhe. Lahko jih dolgo skladiščimo, so zelo  dekorativne.

BUČKE TEMNO ZELENE (Cucurbita pepo L.)

Opis: Zelo bujne, grmičaste bučke s kratkimi internodiji; odprt habitus, lažje pobiranje plodov.

BUČKE SVETLO ZELENE (Cucurbita pepo L.)

Opis: Svetlo zelene, cilindrične bučke, srednje zgodnje po zorenju. Tolerantnost na viruse, stalen nastavek novih cvetov.

BUČKE OKRASNE (Cucurbita pepo L.)

Mešanica

Opis: Prikupne majhne plodove različnih oblik in barvnih vzorcev  uporabljamo za okrasitev stanovanj in poletno jesenskih aranžmajev.

CVETAČA

CVETAČA ZGODNJA (Brassica oleracea var. botrytis)

Opis:  Odlična sorta za spomladansko pridelavo, kupolaste oblike, bele, čvrste rože, dobro zaščitene z listi. Dozori v 65 – 75 dneh.

CVETAČA POZNA (Brassica oleracea var. botrytis)

Opis:  Bujna rastlina za pozno poletno in jesensko pridelavo. Daje visoke in izenačene pridelke, tolerantna na nizke temperature. Dozori v 85 – 95 dneh.

CVETAČA ROMANESCO (Brassica oleracea var. botrytis)

Romanesco – koničasta

Opis:  Cvetača nenavadne koničaste oblike, svetlo zelene barve in prijetnega sladkastega okusa. Najbolje raste spomladi in jeseni. Dozori v 85 – 90 dneh.

ČILI HABANERO (Capsicum chinense)

Habanero

Opis:  Zeleni plodovi se obarvajo rdečkasto, so rahlo nagubani, dekorativni in odlični za pripravo pekočih jedi.

ČILI RED DEVIL (Capsicum frutescens)

Red devil

Opis: Majhni, podolgovati plodovi, intenzivnega pekočega okusa, dobro poznani po tabasco pikantni omaki.

TRINIDAD SCORPION (Capsicum annum)

scorpio

Opis: Zelo pekoči zeleni plodovi zrastejo 8-12 cm in pordečijo, ko dozorijo. Rastline so visoke do 60 cm. Pomembna začimba v azijski in latino ameriški  kuhinji.

ČILI JALAPENO (Capsicum annum)

Jalapeno

Opis: Pekoči zeleni plodovi sčasoma pordečijo, približno 80 dni po presajanju. Uživamo tako zelene kot rdeče plodove v mehiških jedeh.

ENDIVIJA

ENDIVIJA RUMENA (Cichorium endivia L.)

Opis: Razvije veliko in rahlo skledasto rozeto, listi so nekoliko svetlejši, rumeno zeleni, hitro se obeli. Pobiramo poleti in jeseni ter je odporna na sušo.

ENDIVIJA DEČKOVA GLAVA (Cichorium endivia L.)

Opis: Gosti, rahlo navznoter zavihani listi, ki so samobelilni in izredno mehki. Za pozno poletno in jesensko pridelavo.

ENDIVIJA KODROLISTNA (Cichorium endivia L.)

Opis:  Odlična izbira za spomladansko in poletno pridelavo, zelo izenačen pridelek, kodrolistna zelena glava z belo rumeno sredico.

ENDIVIJA ESKARIOLKA (Cichorium endivia L.)

Opis: Za poletno in jesensko pridelavo, tolerantna na pokanje stebla ter poletno vročino.

FEFERONI

SLADKI FEFERONI

Opis: Sladki feferoni z visoko rodnostjo. Rumeno zeleni plodovi ob zrelosti rahlo pordečijo.

PEKOČI FEFERONI

Opis: Dolgi rdeči plodovi ostrega okusa, primerni za sušenje, svežo uporabo in vlaganje v kozarce.

JAJČEVEC/MALANCAN

JAJČEVEC PODOLGOVATI (Solanum melongena L.)

Opis: Podolgovati melancani v temno vijolični povrhnjici s svetlim mesom. Sadimo na prosto v sredini maja, ko so nočne temperature dovolj visoke.

JAJČEVEC BELI (Solanum melongena L.)

Opis: Privlačni, srednje veliki beli plodovi z malo semen v notranjosti. Lep kontrast v primerjavi s temnimi jajčevci.

POLETI CVETOČE TRAJNICE

KOLERABA

KOLERABICA NADZEMNA BELA (Brassica oleracea convar. acephala)

Opis:  Zelo zgodnja, svetlo zelene do krem barve, okrogle oblike, nežno, okusno meso, ne oleseni. Dozori v 40 dneh. Dozori v 60 – 70 dneh.

KOLERABICA NADZEMNA VIOLA (Brassica oleracea convar. acephala)

Purple Vienna – dunajska modra

Opis:  Zgodnja, z modro vijoličastim gomoljem. Priporočljivo saditi v tla, bogata s hranili in z obilo vlage. Uživamo presno ali dušeno. Dozori v 60 dneh.

KUMARE

KUMARE SOLATNE (Cucumis sativus L.)

Opis: Jedilne kumare z bradavičastimi plodovi, bujne rasti, visoki pridelki in kakovost skozi vso rastno dobo. Ne pogrenijo.

KUMARE SOLATNE (Cucumis sativus L.)

Opis: Gladke  jedilne kumare z dolgimi plodovi, bujne rasti, visoki pridelki in kakovost skozi vso rastno dobo. Ne pogrenijo.

KUMARE ZA VLAGANJE (Cucumis sativus L.)

Opis:  Veliki pridelki, sorta je  tolerantna proti boleznim, plodovi ne postanejo trpki, redno pobiramo.

MELONA/LUBENICA

MELONA (Cucumis melo)

Opis:  Srednje zgodnja sorta, ovalne melone do 2,5kg, sladko in aromatično rumeno meso. Potrebuje veliko toplote.

LUBENICA (Citrullus lanatus)

Opis:  Sladko meso, zelo osvežilno, najbolje raste v globokih, pognojenih in vlažnih tleh na sončni legi.

OHROVT

OHROVT GLAVNATI (Brassica oleracea L. var. sabauda)

Opis:  Primeren za poletno pridelavo, temno zelene barve. Za svežo uporabo in skladiščenje, toleranten na visoke temperature. Dozori v 75 dneh.

OHROVT BRSTIČNI (Brassica oleracea L. var. gemmifera)

Opis:  Srednje zgoden, nežnega okusa, daje visoke pridelke ter se dobro obnese tudi na revnejših tleh.

OHROVT ZELENI KODROLISTNI (Brassica oleracea L. var. sabellica)

Opis:  Listnati ohrovt, za pobiranje od pozne jeseni do pomladi, odlična zimska zelenjava z obilico železa. Liste nabiramo od spodaj navzgor, uporabimo jih lahko tudi kot zelenjavni čips.

OHROVT RDEČI KODROLISTNI (Brassica oleracea L. var. sabellica)

Opis: Uporabna listna zimska zelenjava, podobno kot zeleni kodrolistni ohrovt, vendar z veliko večjo dekorativno vrednostjo.

PAPRIKA

PAPRIKA RUMENA BABURA (Capsicum annum)

Opis: Rumena babura za svežo uporabo in vlaganje. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C. Paprike so vse toploljubne zelenjadnice in jih sadimo na prosto šele v mesecu maju. Hibridna rumena paprika. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi

PAPRIKA ZELENA BABURA (Capsicum annum)

Opis:  Zelena babura za svežo uporabo in vlaganje, ki v zrelosti dobi rdečo barvo. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C. Hibridna zelena paprika, izredno sočna in sladka. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi

PAPRIKA ZELENA PODOLGOVATA (Capsicum annum)

Opis:  Zelena podolgovata paprika za svežo uporabo, žar in vlaganje, ki v zrelosti dobi rdečo barvo. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C. Hibridna zelena paprika, izredno sočna in sladka. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi

PAPRIKA SVETLO ZELENA BABURA (Capsicum annum)

Opis:  Svetlo zelena babura za svežo uporabo in vlaganje, ki v zrelosti dobi rdečo barvo. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C. Hibridna svetlo zelena paprika, izredno sočna in sladka. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi

PAPRIKA SVETLO ZELENA PODOLGOVATA (Capsicum annum)

Opis:  Svetlo zelena podolgovata paprika za svežo uporabo, žar in vlaganje, ki v zrelosti dobi rdečo barvo. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C. Hibridna svetlo zelena paprika, izredno sočna in sladka. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi

PAPRIKA RUMENA PODOLGOVATA (Capsicum annum)

Opis:  Rumena podolgovata paprika za svežo uporabo, žar in vlaganje, ki v zrelosti dobi rdečo barvo. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C. Hibridna rumena paprika. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi

PAPRIKA PARADIŽNIK (Capsicum annum)

Opis: Posebna paprika v obliki paradižnika, zelo kompaktna in polna, odlična za vlaganje v olju. Bogata z antioksidanti. Hibridna rumena paprika, izredno sočna in sladka. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi

PARADIŽNIK

PARADIŽNIK VOLOVSKO SRCE (Lycopersicon lycopersicum)

Opis: Mesnati rebrasti plodovi tehtajo do 200g, izredno okusni za mešane solate. Za vzgojo v zaščitenem prostoru ali na prostem pod streho.

PARADIŽNIK GROZDASTI (Lycopersicon lycopersicum)  – Grappolo F1

Opis: Srednje debeli, standardni paradižniki v grozdu po približno 5 plodov.

PARADIŽNIK PODOLGOVATI (Lycopersicon lycopersicum) PELATI

Opis: Podolgovati paradižnik s temno rdečo lupino in mesnato sredico, odličen za kuho, pripravo omak.

PARADIŽNIK BEEF (Lycopersicon lycopersicum)

Opis: Debeli, mesnati, rahlo rebrasti plodovi, spada med okusnejše paradižnike. Izredno priljubljen med kupci.

PARADIŽNIK ČEŠNJEVEC (Lycopersicon lycopersicum)

Opis: Indeterminanten paradižnik, z obilico drobnih plodov v grozdih. Kot za večino drobnih paradižnikov ima tudi ta sorta močno aromo.

PARADIŽNIK SREDNJE DEBEL (Lycopersicon lycopersicum)

Opis: Indeterminanten paradižnik, z velikimi gladkimi plodovi v temno rdeči barvi. Toleranten na bolezni ob zaščiti pred dežjem.

PARADIŽNI NIZKI (Lycopersicon lycopersicum)

Nizki paradižnik je najbolj prodajani srednje zgodnji hibrid, razrašča se v obliki grma, ni potrebno trgati zalistnikov. Listna masa dobro pokriva plodove in jih varuje pred soncem.

PARADIŽNIK BALKONSKI VISEČI

Opis: Sorta paradižnika, ki je idealna za vzgojo v loncih in obešankah na terasi ali balkonu. Ima majhne rdeče plodove izrazito močnega okusa, za presno uporabo.

POR

POR ZGODNJI (Allium porrum L.)

Opis: Hitro rastoča sorta, zelo visokega prinosa. Za poletno in zgodnje jesensko pridelavo. Dozori v 85 dneh po presajanju.

POR POZNI (Allium porrum L.)

Opis: Pozna sorta pora, pokončna s temnozelenimi listi, odporna na pokanje in lomljenje stebel.

RADIČ

RADIČ RDEČI OKROGLI (Cichorium intybus L.)

Opis: Med sortami ena bujnejših. Pobiramo ga v septembru do konca oktobra in ob mili zimi tudi dlje. Glave so rdeče, kompaktne in okrogle, obdane s širokimi listi.

RADIČ PISANOLISTNI (Cichorium intybus L.)

Opis: Zgodnja sorta, primerna za svež trg. Rumeno kremasti listi z rdečkastimi pegami. Pobiramo v septembru, oktobru.

RADIČ ŠTRUCAR (Cichorium intybus L.)

Opis: Sorta ima široke in mehke liste, glava pa ob koncu zrelosti postane rumeno bela. Odlična za svež trg in skladiščenje.

RADIČ TREVIŠKI (Cichorium intybus L.)

Opis: Zgodnejša sorta tega tipa (90 dni), prezimi na prostem, čvrsta rdeča glavica je v rozeti, suličasti listi pa so primerni za rezanje. Odličen tudi za siljenje.

RADIČ VERONA (Cichorium intybus L.)

Opis: Srednje pozna sorta, dozori v 115 dneh. Zeleni listi tekom poletja, jeseni oblikujejo koničasto rdečo glavo izrazitega okusa. Primeren tudi za siljenje.

RDEČA PESA/RUKOLA/MOTOVILEC/KOROMAČ/ČRNA REDKEV

Rdeča pesa (Beta vulgaris var. vulgaris)

Opis: Okrogla, temno rdeča, primerna za svežo uporabo in predelavo, ima visoko vsebnost sladkorja. Dozori v 80 – 85 dneh.

RUKOLA (Eruca sativa)

Opis:  Celo leto sveži, okusni lističi, polni mineralov. Redno jih režemo, zaradi aromatičnega okusa pa so primerni za v solate ali kot dodatek različnim jedem.

SLADKI KOMARČEK (Foeniculum vulgare var. dulce)

Koromač

Opis: Gojimo ga zaradi odebeljenih aromatičnih stebel, katere jemo presne v solatah, kuhane, pečene ali dušene. Kot začimbo uporabljamo tudi liste in semena.

SOLATA

SOLATA GENTILE (Lactuca sativa L.)

Opis:  Za celoletno pridelavo, tvori zlato zelene velike glave s hrustljavimi in rahlo valovitimi listi.

SOLATA RDEČA GENTILE (Lactuca sativa L.)

Opis:  Za celoletno pridelavo, tvori temno rdeče velike glave s hrustljavimi in rahlo valovitimi listi.

SOLATA HRASTOV LIST (Lactuca sativa L.)

Opis: Zanimiva oblika listov, kateri so gladki z valovitim robom. Okusna mešanica za pripravo solate.

SOLATA RDEČI HRASTOV LIST (Lactuca sativa L.)

Opis: Zanimiva oblika in barva listov, kateri so gladki z valovitim robom. Okusna mešanica za pripravo solate.

SOLATA LEDENKA (Lactuca sativa L.)

Opis:  Sadi se od pozne pomladi do zgodnje jeseni, glavice so svetleče zelene barve, hrustljave, v notranjosti zeleno rumene. Odlična za sveže solate.

SOLATA MEHKOLISTNA (Lactuca sativa L.)

Opis:  Zgodnja solata, tolerantna na mraz, tvori velike, trde in dobro zaprte glave. Daje velik in kakovosten pridelek, tudi jeseni.

SOLATA ROMANSKA (Lactuca sativa L.),

Opis:  Posebna solata, zelenkaste in rdečkaste barve. Uživamo mlade rozete, ki spominjajo na motovilec ali pa že večje glave. Odličnega, rahlo lešnikastega okusa, ne greni.

SOLATA GLAVNATA KRHKOLISTNA (Lactuca sativa L.)

Opis:  Celoletna solata, ki skozi celo leto oblikuje hrustljave glave. Lahko je zelena ali pa ima drobne rdeče robe.

ZELJE

ZELJE ZGODNJE (Brassica oleracea)

Opis:  Zgodno, za spomladansko pridelavo, okrogla oblika glave, dobra obstojnost, in odpornost na pokanje. Primerno za svežo uporabo, solate. Dozori v 55 – 65 dneh.

ZELJE POZNO (Brassica oleracea)

Opis: Zelje, srednje pozno, ne poka, za svežo uporabo in kisanje, okrogle in srednje kompaktne glave. Dozori v 90 – 95 dneh.

ZELJE RDEČE (Brassica oleracea)

Opis:  Primerno za spomladansko in poletno sajenje. Odporno na pokanje, primerno za svežo uporabo in za predelavo. Izrednega okusa, dozori v 70 – 75 dneh.

ZELJE KONIČASTO (Brassica oleracea)

Opis:  Srednje zgodno, toleranto na mraz, izredno dobrega okusa. Tvori značilne koničaste glave. Zelo okusno za solate in primerno tudi za kisanje.

ZELJE PEKINGŠKO (Brassica campestris)

Pak Choi

Opis:  Kitajska ‘gorčica’ tvori sklenjene glave z zelenimi listi in širokimi belimi žilami. Uživamo kot presno ali nežno dušeno zelenjavo.

ZELJE KITAJSKO (Brassica rapa sub. pekinensis)

Opis:  Kitajski kapus, odporen na golšavost kapusnic, vsebuje še posebno veliko vitamina C, zgodaj dozoreva ter je primeren za poletno in jesensko pridelavo.

ZELENA

GOMOLJNA ZELENA (Apium graveolens)

Opis:  Gladki gomolji, brez vdrtin, meso je bele barve, ki zaradi odsotnosti antocianov po kuhanju tudi ostane, dobro se skladišči. Gomolj se odebeli v 135 dneh.

LISTNA OZ. STEBELNA ZELENA (Apium graveolens)

Opis:  Listna zelena ima užitne, peteršilju podobne liste in spečifičen okus, zaradi visoke vsebnosti eteričnih olj, vitaminov in mineralov. Vsestransko jo uporabljamo svežo ali zamrznjeno v kulinariki, predvsem pri začinjanju juh.

CEPLJENA ZELENJAVA

Cepljena zelenjava postaja vedno bolj priljubljena. Pridelek je pri vseh sortah občutno večji, rastline pa so bujnejše in bolj odporne na razne bolezni ter škodljivce. Sadika je sestavljena iz odporne podlage z močnim koreninskim sistemom in dobro rodnega cepiča z okusnimi plodovi.

CEPLJEN PARADIŽNIK GROZDASTI (Lycopersicon lycopersicum) Grappolo

Opis: Bujno raščen paradižnik v grozdih s srednje debelimi plodovi, ki tehtajo cca 150 g. Cepljen na tolerantno podlago.

CEPLJEN PARADIŽNIK DEBELI (Lycopersicon lycopersicum)

Opis: Veliki, gladki plodovi tehtajo 250 – 300g in so mesnate sestave. Cepljen na tolerantno podlago.

CEPLJEN PARADIŽNIK VOLOVSKO SRCE (Lycopersicon lycopersicum)

Opis: Srčasto oblikovan paradižnik v tipu volovskega srca, cepljen na tolerantno podlago. Teža ploda 200 – 250 g.

CEPLJENE BRADAVIČASTE KUMARE SOLATNE (Cucumis sativus L.)

Opis: Zelo rastljiva sorta solatne kumare z enovitimi, temno zelenimi bradavičastimi plodovi, ki dajejo visok pridelek. Cepljena na odporno podlago, tolerantnejša na pepelasto plesen.

CEPLJENE KUMARE SOLATNE GLADKE (Cucumis sativus L.)

Opis: Zelo rastljiva sorta solatne kumare z enovitimi, temno zelenimi gladkimi plodovi, ki dajejo visok pridelek. Cepljena na odporno podlago, tolerantnejša na pepelasto plesen.

CEPLJENI JAJČEVEC PODOLGOVATI (Solanum melongena L.)

Opis: Podolgovati melancani v temno vijolični povrhnjici s svetlim mesom. Sadimo na prosto v sredini maja, ko so nočne temperature dovolj visoke. Cepljen na odporno podlago, tolerantnejša na pepelasto plesen.

CEPLJENE MELONA (Cucumis melo)

Opis:  Srednje zgodnja sorta, ovalne melone do 2,5kg, sladko in aromatično rumeno meso. Potrebuje veliko toplote. Cepljena na odporno podlago, tolerantnejša na pepelasto plesen

CEPLJENA LUBENICA (Citrullus lanatus)

Opis:  Sladko meso, zelo osvežilno, najbolje raste v globokih, pognojenih in vlažnih tleh na sončni legi. Cepljena na odporno podlago, tolerantnejša na pepelasto plesen